Valokuitu on maaseudun elinehto

“Tietoverkoissa kulkeva tiedon määrä kasvaa kovaa vauhtia, mikä niin sanotusti vie kaistaa yhä enemmän. Tulevan viiden vuoden aikana tietomäärä kymmenkertaistuu, josta on seurauksena mobiilitiedonsiirron hidastuminen ja pätkiminen. Mobiiliteknologialla toteutetut tietoverkot tarjoavat jaettua yhteyttä, jolloin lähialueella tapahtuva verkon kuormitus vaikuttaa myös vähäiseen netin käyttöön tyytyvään naapuriin” , sanoo Vauhtia valokuituun -hankkeen tietoverkkotiedottaja Piia Korhonen.

Valokuitu on ainoa luotettava tiedonsiirtotapa. Valokuituyhteys tuodaan kotiin maahan kaivettavalla kaapelilla, jonka sisällä kulkee lasinen valokuitu. Valokuidun tiedonsiirtokyky on käytännössä rajaton, eikä yhteyttä jaeta kuin oman talouden sisällä. Valokuidun siirtonopeus on sama molempiin suuntiin, ja sen on oltava aina vähintään 75 % sopimuksessa luvatusta maksiminopeudesta. Valokuitu yltää helposti 1000 megabittiä sekunnissa nopeuteen, kun monelle kotitaloudelle 100 Mbit/s on enemmän kuin riittävä nopeus.

Kylien oma aktiivisuus valokuituverkon rakentumisessa on olennaisen tärkeää, sillä verkon toteutuminen vaatii riittävän määrän liittyjiä. Olisitko juuri sinä alueesi valokuitulähettiläs?

Vauhtia valokuituun on Leader-hanke, jota toteuttaa Leader Liiveri, Aisapari ja Kuudestaan ry. Hanke päättyy 31.12.22

Aisapari ja Kuudestaan toteuttivat Aisaparin ja Kuudestaan alueelle 9.11. jaetun Vauhtia valokuituun -tiedotteen, jonka voi nähdä myös kirjoittamalla osoiteriville bit.ly/Vauhtia

Liitetiedosto: Valokuitu-on-maaseudun-elinehto.pdf

0 kommenttia

Lähetä kommentti